Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Itchan Kala – poklad uprostřed oázy

V oblasti středního Uzbekistánu, v blízkosti hranic s Turkmenistánem se rozkládá město Khiva, které vypadá jako muzeum pod širým nebem. Na každém kroku zde narazíte na odkaz bohaté uzbecké historie. Vůbec nejzajímavější částí města je historické centrum Itchan Kala, kde je možné dodnes obdivovat okolo 250 starých domů a více než 50 dalších památek.

Centrum mocné říše

Uzbekistán rozprostírající se v oblasti střední Asie je ze všech postsovětských republik z turistického a historického hlediska nejzajímavější. Ukrývá řadu okouzlujících míst, která by si žádný cestovatel neměl nechat ujít. Nejčastějšími cíli jsou v Uzbekistánu města jako Taškent, Buchara, Kokand, Samarkand či Urgenč, ale také Fergánské údolí. Velkou chybou by však bylo během toulek touto osobitou zemí vynechat město Khiva (uzbecky Xiva), které je bývalým hlavním městem říše Chórezm (Khorezm), která se rozkládala v blízkosti Aralského jezera, na pomezí dnešního Uzbekistánu a Turkmenistánu. V dobách svého největšího rozkvětu pokrývala navíc ještě území téměř celého Íránu a také části Afghánistánu, Ázerbájdžánu, Kyrgyzstánu, Kazachstánu, Tádžikistánu a ruského Dagestánu. Říše existovala od 11. století přibližně do roku 1220, kdy ji rozvrátili Mongolové.

Uzbekistán - Itchen Kala, Khiva

Na počátku 17. století se Khiva stala hlavním městem Khivského chanátu. V roce 1873 dobyly město ruská vojska a po bolševickém převratu vznikla na území bývalého Khivského chanátu Chórezmská lidová sovětská republika, která se v roce 1924 stala součástí Sovětského svazu. Město bylo za dávných časů důležitou a poslední zastávkou karavan na cestách do Íránu. V současnosti je Khiva (někdy též Chiva) uzbeckým městem ležícím v regionu Chórezm v oáze Khiva.

Vnitřní a vnější město

Město Khiva je rozděleno na dvě části. Vnější část se nazývá Dichan Kala a v minulosti byla chráněna mohutnými zdmi s celkem 11 branami. Vnitřní město, jehož dějiny sahají do 10. století, nese název Itchan Kala a dodnes jej obklopují 10 metrů vysoké cihlové zdi. Itchan Kala je tedy opevněné historické centrum Khivy, v němž se dodnes podařilo dochovat přes 250 dobových domů a okolo padesátky dalších historických staveb. Město je tak plné velmi ceněných památek, kvůli kterým bylo také v roce 1990 zapsáno na Seznam památek světového kulturního dědictví UNESCO.

Uzbekistán - Itchen Kala, Khiva

Jedinečné muslimské památky

Itchan Kala je jedním z nejucelenějších a nejzachovalejších příkladů muslimské architektury ve střední Asii. Stavby, které zde najdeme, pochází převážně z 18. a 19. století, najdeme zde však i starší stavby, které datují do století čtrnáctého. Nejvýraznější stavbou je mešita Djuma, jejíž základy jsou ještě starší – pocházejí z 10. století, ale mešita byla v letech 1788 – 1789 kompletně přestavěna. Přesto se v ní dodnes nachází původní hypostylová hala tvořená celkem 112 původními sloupy. Strop vnitřní haly je pak podepřen ještě 215 sloupy ze dřeva, které pocházejí z různých období. Jsou na nich vyřezány arabské nápisy i geometrické a rostlinné vzory, které byly velmi typické pro 15. století. Také na vnitřních stěnách mešity Djuma je možné se kochat malbami stromů, keřů a kosatců, které jsou symboly klidu a míru. Mešita je obehnaná cihlovou zdí a má celkem čtyři vstupy. Na severní straně je k ní přičleněn 52 metrů vysoký minaret.

Uzbekistán - Itchen Kala, Khiva

Kde se vyučoval korán

K dalším pozoruhodným stavbám Itchan Kaly patří náboženské školy – madrasy. Největší náboženskou školou ve městě Khiva je madras Amin-Khan pocházející z druhé poloviny 19. století. Architektura této školy je typickým příkladem místního stylu, v jakém se madrasy stavěly. Budova má obdélníkový půdorys a jedno velké nádvoří. V rozích se nachází válcovité věže, kterým se říká guldastas. Madras Amin-Khan má 130 místností a studovat zde mohlo až 260 žáků. Součástí madrasy je i minaret Kalta Minor, který měl být údajně jedním z nejvyšších ve střední Asii, bohužel po smrti chána Mohammeda Amina, iniciátora a mecenáše stavby, nebyl nikdy dokončen. Součástí historického centra Itchan Kala jsou také dva nádherné paláce, které nechal v 19. století postavit Alla-Kulli-Khan a nechybí ani mauzolea, z nichž nejznámější je Pakhlavan Makhmud. Město Khiva tak potěší každého milovníka historie a architektury. Je jakýmsi velkým muzeem pod širým nebem, kde na vás na každém kroku čeká kus minulosti, ale i barevná tržiště, která vrací člověka do moderní reality.

- jap -

Článek byl zobrazen 6 560 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko